Szilveszteri-Újévi finomságok

Katalin Báthori receptje


Lencseleves

Hozzávalók

lencse
babérlevél
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt zsír vagy kenyérszalonna
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
20 dkg füstölt tarja
egy nagyobb füstölt oldalas
1 kis pohár tejföl
2 ek liszt
2 ek ecet


A lencsét leáztatom előző este, vagy aznap leforrázom és 1 órát elég ha áll .
A 10dkg szalonnát apró kockára vágom és egy fazékban kisütöm a zsírját, ráreszelem a
fokhagymát, kicsit pirítom és ráöntöm az áztatott lencsét és a babérlevelet. Összeforr
utána beleteszem a csont mentén felvágott oldalast és a karikára vágott mosott zöldséget.
Mikor azzal is összeforrt  csak akkor teszem bele a nagyobb darabokra vágott tarját. 
Mivel a
  füstölt sós így csak akkor sózom ha szükséges. Beleteszem a 2ek ecetet. 
Mikor puha minden a
tejfölt kikeverem a 2 ek lisztel. A levest leveszem a tűzről és óvatosan de határozottan
elkeverem a tejfölös lisztet. Visszateszem a tűzre és kevergetés mellett főzöm még
kb 5 percet

Jó étvágyat!







 Lencse leves



(saját kép)
 Lencse leves

Ahogy én készítem
A lencsét át válogatom ,megmosom .Sárgarépát,zöldséget megtisztogatom felkarikázom és a lencséhez adom.Kevés olajat öntök rá és picit pirítom majd adok hozzá egy evőkanál lisztet és egy teáskanál pirospaprikát ,felengedem vízzel és rögtön sózom,hogy feljöjjön a liszt .Adok hozzá még fokhagymát,pici bors .Mikor megfőtt teszek hozzá csipetként majd a végén virsli karikákat.







Virsli bundába!


(saját kép)
 Virsli bundába!
Hozzávalók:15db virsli egy csomag leveles tészta
Elkészítése:A leveles tésztát ki nyújtod jó vékonyra és 15 db csíkot vágsz belőle rá tekered a virslire.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezed és egy egész tojással meg kened .








 Lencsesaláta


 Lencsesaláta

Nagy Judit fényképe!
Zsuzsanna Gyalogné Gabnai receptje:Beáztatom a lencsét,Pár óra múlva lecserélem a vizet,majd felteszem főni sós vízben.dobok bele egy kis darab füstölt szalonnabőrkét,vagy valami füstöltet az íze miatt,és egy darab citromhéjat.Vigyázz hamar kifut ha felforrt.Ha puhára főtt leszűröm,kihűtöm.Készítek tartárt,ráöntöm a hideg lencsére,összekeverem.Lila hagymát vékonyra szeletelek,nem kell bele túl sok,el ne vigye az ízét.Főtt virslit karikázok még bele.Az egészet összekeverem,hidegre teszem 1-2 órára hogy összeérjen.







 Lencsesaláta - újévi első ételünk

 Lencsesaláta - újévi első ételünk

Horváth Edinától kaptuk a receptet-képet!

Nehéz lesz arányokat írni, mert érzésre készült
20 dkg lencsét válogattam és mostam, majd megfőztem. A vége felé beledobtam fagyasztott kukoricát (érzésre). 1 fej lila hagymát felcsíkoztam, picit megsóztam. Felkarikáztam 5 db frankfurti virslit. A 4 alapanyagot összeöntöttem, leöntöttem tartármártással, és 1 éjszakát pihent a hűtőben. 








Kaszinó tojás


Szilveszteri kaszinó tojás, ahogyan én szeretem 

Deák hajnalkától kaptuk a receptet-képet!

Tartármártásos zöldségsalátát készítek, zöldségek egyszerre puhuljanak meg, párolva és nem főzve. A tartásmártásba nem teszek cukrot, mert számomra elrontja, ellenben, ha van otthon ecetes uborka leve, abból mehet bele egy pici.
A salátába tehető konzerv gomba, de akkor teljesen más irányba terelődik az étel, de attól még nagyon jó, csak más. Amit
viszont a saját konyhámon kívül még sehol se láttam: összevágok 1-2 hagymát, és zsírban, kis sóval teljesen sötétbarnára, ropogósra pirítom, ezt is belekeverem, isteni ízt ad neki.
A tojásokat megfőzöm, félbevágom, sárgájukat kikeverem mustárral, tejföllel, majonézzel, sóval (a só ide is fontos, ne maradjon el, különben unalmas), sőt, ha van húslevesből egy pici főtt karalábé, ajánlom belekeverni azt is.

A salátát mély edénybe rakom, és belehelyezem a töltött tojásokat, fejjel lefelé (!). Kb. 2 dl TEJET az előírt mennyiségű zselatinnal valamint sóval összemelegítek (előírás szerint), csomómentesre (lehet, át kell törni szűrőn), és amikor langyosra hűlt, a tojások KÖRÉ locsolom, rá a salátára. Ezért kell mélyedés, mert ez teljesen folyékony, és ha nincs mélyedésben, az egész lecsorog a tányér szélére.Szépen a tojások köré fog dermedni, mint valami jégpálya, nagyon jól és hatásosan néz ki, sokkal mutatósabb lesz (egyenletes lesz a teteje), mint bármely kaszinó tojás, amit valaha láttam. Plusz fehér lesz az egész, és a tojások búbja szépen kidomborodik a fehér jégpálya alól.








Csülök pékné módra




 (saját kép)
 
Csülök pékné módra
A csülök előfőzéséhez:

2 egész nyers, hátsó csülök
1 ek só
10-15 szem feketebors
1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva
1 fej fokhagyma megtisztítva, gerezdekre szedve
3-4 babérlevél
A sütéshez:

2 fej fokhagyma
5 fej vöröshagyma

Elkészítés:A csülköket sós-borsos-babérleveles-fokhagymás-vöröshagymás vízben (annyi vízben, hogy éppen ellepje) 2-2 és fél órán át lassú tűzön előfőzzük.
A csülköket még melegen kicsontozzuk, majd feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, majorannával meghintjük, és bekenjük zúzott fokhagymával (egy egész, jó nagy fej fokhagymát zúzzunk erre a célra).
A burgonyát cikkekre vágjuk, a vöröshagymát úgyszintén, valamint 1 fej fokhagymát cikkekre szedünk.
A burgonyát és a csülköket egy tepsiben szépen elrendezzük, a burgonyát meghintjük sóval, majd a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát is mellérakosgatjuk, és az egészre zsírdarabokat teszünk.
15 percig alufóliával lefedve sütjük, majd a fóliát leszedjük, és sörrel kb. negyedóránként meglocsolgatva ropogósra sütjük (ez kb. szűk 1 óra).
Tálalás előtt friss aprított petrezselyemmel megszórjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés









Sonkatekercs franciasaláta-ágy



(saját kép)
 Sonkatekercs franciasaláta-ágy

hozzávalók 4 főre
8 szelet gépsonka (20-25 dkg)
40 dkg franciasaláta
10 dkg ecetes torma
15 dkg vaj
5 dkg liszt
2 dl tej
1 mk só
1 tk kristálycukor
elkészítés

5 dkg vajjal és 5 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl forró tejjel, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától, majd lehűtjük (ez a besamel mártás).
Ha kihűlt, alaposan kikeverjük 10 dkg vajjal és az az ecetes tormával.
Sóval, kevés cukorral ízesítjük, és hűtőbe tesszük.
A franciasalátát tálra tesszük.
A sonkaszeletek közepére megfelelő mennyiségű tormakrémet teszünk, és felgöngyöljük, majd a franciasaláta-alapra helyezzük.
A sonkatekercs két végét csillagcsővel ellátott habzsák segítségével utólag töltjük.
A maradék tormakrémmel díszíthetjük.








Hidegtál!




 Jánosné Szabó receptje!
Ma lediktáltam nekem a receptet ,gondoltam veletek is megosztom.
Kel készíteni egy francia saláta alapot amit kaszinó tojással díszítünk.
Kaszinó tojás:10db tojást megfőzünk majd kettévágjuk ,sárgáját kivesszük és villával összetörjük.Készítünk basamel mártást :5 dkg vajjal és 5 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl forró tejjel, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától, majd lehűtjük.A basamel mártást és az összetört tojás sárgáját összekeverjük,5dkg vajat adunk még hozzá .Ízesíthetjük pici mustárral,sóval,szerecsendióval.A tojásfehérjéket habzsák segítségével megtöltjük a krémmel.
Sajt tekercs:40dkg sajtot megolvasztunk mikróba,majd jó vékonyra ki nyújtjuk és megtöltjük a következő krémmel: 20dkg vaj,2 főtt tojás,4db kocka sajt,4 apró csemege uborka,1 fej lila hagyma ezeket mind kockára vágva összekeverni sóval ízesíteni.Sajt tekercsre rá kenni,feltekerni.
Körözöttet készíteni paprikába tölteni.
Tészta saláta:1 csomag tészta,1 nagy dobozos majonéz,1 nagy tejföl,pici porcukor,zöldség,hagyma,csemege uborka,reszelt sajt,gépsonka.
Majonézes burgonyasaláta:majonézzel ki kenek egy tálat rá egy sor felkockázott ,főtt burgonyát,rá egy sor lila hagyma arra rá felkockázott főtt tojás és ismételjük ...









Sonkás-tojásos őzgerinc

 Molnár Tiborné Rita receptje

Sonkás-tojásos őzgerinc

Hozzávalók:
20 dkg csirke mell sonka
9 db keményre főzött tojás,felkockázva
10 dkg párizsi,felkockázva
3 közepes savanyú uborka,felkockázva
1 db lila hagyma,nagyon apróra kockázva
1 db tojás (nyersen)
1 evőkanál mustár
1 nagy doboz tejföl
3 evőkanál étolaj
20 g zselatin
1 dl víz
só bors ízlés szerint

Elkészítés:Az őzgerinc formát folpackkal kibéleltem és ezután raktam bele a sonka szeleteket.A főtt tojást,párizsit,lila hagymát,uborkát felkockázzuk.A tejfölt a tojással,olajjal,sóval,mustárral és borssal kikeverem.1 dl langyos vízben feloldom a zselatint,picit hűtöm és a tejfölös keverékhez teszem,jól össze keverem és ebbe bele keverem a felkockázott alapanyagokat.A sonka szeletekkel kibélelt formába öntöm,a tetejét el egyengetem és 1 éjjelre a hűtőbe teszem!! Másnap kifordítom a formából és felszeletelem.(Na a miénk ezt nem érte meg,mert már délután meg lett kóstolva!!!FINCSI) Jó étvágyat hozzá!!!







Sajtos kifli



 Irén Molnár Gáborné receptje



Sajtos kifli

Hozzávalók:
kb. 14 közepes kiflihez
50 dkg finom liszt átszitálva
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
140 g-os tejföl (nem biztos, hogy kell az egész)

A töltelékhez:
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
4-5 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:
1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk - nem kell dagasztani. (Nem biztos, hogy kell hozzá az összes tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára kis adagokban.)
2. A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset. (Én nem a hosszabb, hanem a szélesebb oldalánál tekertem fel, így több a réteg.) Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 25-30 percig.
3. Ezután kettévágjuk középen (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtsuk ki, hogy olyan 4-5 mm vastag legyen. Majd szeleteljük fel a téglalapot 7 egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk.
A másik tésztával is ugyanígy járjunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk), tehát így összesen 14 kiflink lesz.
4. A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 16-18 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető.)







 Virslis csónakok!


 (saját kép)
 Virslis csónakok!

A tészta receptjét Ritától vettem csak én tettem hozzá 2 kanál burgonyapelyhet (de lehet főtt krumplit is 2 közepes krumplit)megéri bele tenni.
Szóval a recept:1 kg liszt,2 dc étolaj,só,3 dc tej, (nekem 4dl tejet vet fel) 1 kis doboz natúr joghurt,1 teáskanál cukor,1 db élesztő,ezt felfuttatni,majd a liszthez adni,az olajat is és 2 kanál burgonyapehelyhet(vagy 2 db főtt krumplit),tésztát dagasztani.Én 16 db gombócot készítettem (kb.11dkg volt egy gombóc)majd ki nyújtottam és ami fontos nem liszteztem így könnyebb lesz feltekerni a széleit .Szóval két szélét feltekertem a végeit összecsíptem.Pizzakrémmel vagy mustárral vagy ketchuppal meg kentem a csónakok közepét virslit bele nyomtam és felvert tojással lekentem.
Nekem most itthon csak 12 db virslim volt így egy kevés tejfölt ,fokhagymát,pici sót ki kevertem és a csónakok közepét megtöltöttem.Mehet rá sajt is !
Egy jó tanács én coopos füstli virslit vettem ,olcsó és nem dagad meg se nem repedezik szét.







Hűtős fánk 

(saját kép)

 Hűtős fánk :
80 dkg. liszt, 2 db. tojás, 2 kispoharas tejföl, 2 kiskanál só, 2 kiskanál cukor, 4 dl. tej, 5 dkg. élesztő. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, felverjük a tojásokat és belekeverjük a lisztbe a többi hozzávalóval, szép simára kikeverjük és betesszük a hűtőbe 1 órára, ha letelt az idő kisodorjuk ujjnyi vastagra, még 15 percig pihentetjük és már süthetjük is. Először fedő alatt, ha megfordítjuk fedő nélkül.









 Sajtos és kolbászos szalonnás hajtovány

Fehérváry Sarolta receptje

Sajtos és kolbászos szalonnás hajtovány

Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
2 tojás sárgája
1 ek só
pici cukor
5 dkg élesztő
Krém:
20 dkg margarin
1 tk só
1 tojás
20 - 25 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt 2 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, kettévágjuk és kinyújtjuk jó vékonyra.
A töltelékhez a puha margarint kikeverjük a tojással és a sóval, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Ennek a felét rákenjük az egyik kinyújtott tésztára, feltekerjük, késsel trapéz alakúra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojással és beszórjuk reszelt sajttal. Újra kelesztjük és 180°C-on kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A másik tésztával is így járunk el. Én most a 2. tésztába apróra vágott kolbászt és szalonnát is tettem
(Fél adagot csináltam!!! 20 db lett belőle)








Sajtos tekercs 

Sajtos tekercs
 Vizi Judit receptje
HOZZÁVALÓK:70dkg liszt,20dkgráma,1dl olaj,5dkg élesztő,3egész tojás,4.5dl 20%-os tejföl,1ek só,1ek cukor,10dkg reszelt sajt. KÉSZÍTÉS:a tejfölben az élesztőt felfuttatom,1kanál cukorral.A lisztbe 2egész tojás,1dl olaj,és az élesztős tejföllel összegyúrom.9 cipót készítek belőle.A rámát kikeverem a sóval.A cipókat kb20-25cm átmérőjű lapokra nyújtom,3-3 összeragasztok a sós margarinnal.(vékonyan kenem).Felvágom egyenlő cikkekre.Majd a szélesebb végétől feltekerem.Megkenem tojással,megszórom sajttal.Forró sütőben 15-20perc alatt megsül! JÓ ÉTVÁGYAT!








Újhagymás-sonkás rétes

Rabi-Nagy Mónika receptje

Újhagymás-sonkás rétes

Hozzávalók: 1 cs réteslap(6 db),2 csomó újhagyma,15 dkg reszelt sajt,2 tojás,só,bors,szerecsendió,20 dkg sonka. Tetejére: 1 tojássárgája,szezámmag.

Az újhagymát apróra vágjuk. A réteslapokat egymásra tesszük,közben egy ecsettel minden réteget megkenünk olvasztott vajjal. A reszelt sajtot elkeverjük a felvert tojásokkal és fűszerezzük sóval,borssal,pici szerecsendióval. A sonkaszeleteket a réteslapra tesszük,úgy hogy a szélén 3-3 cm sáv üresen maradjon( a töltelék ki ne folyjon). Rákenjük a sajtos masszát és rászórjuk az újhagymát. Feltekerjük a hosszabbik oldalról kezdve. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Tetejét tojássárgájával megkenjük és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
Kicsit ferdén 2 cm szeletekre vágjuk.
 







 Kocsonya

(saját kép)
Kocsonya

Vettünk a hentesnél 2,5kg kocsonyahúst azaz fél disznó fejet,2 köröm,bőr (ez sűríti be)3 farkat,
A fejet kicsontoztuk lefejtük a bőrt és a húst meg a fülét

és mindent le tisztítottunk(kapargattunk) utána annyi vizet öntöttünk rá,hogy bőven el lepje .Mintha húslevest főznénk leszedjük a habot és utána fűszerezzük.Adtunk hozzá sót ,szemes bors,1 fej vöröshagymát ,3 fej (jó sokat)fokhagymát.Kb.4 -5 órán át főztük. Elosztottuk tányérokba és hűlni hagytuk ,hűtőbe nem szabad be tenni csak hűvös helyre!









 Házi rétes

(saját kép)

 Házi rétes
Hozzávalók:1/2 kg rétes liszt, 1/2 kg finom liszt, kb,5dl meleg víz, egy csapott teás kanál só, 1 tojás, egy diónyi zsír(vagy 2 evőkanál olaj,én most ezt tettem bele). Az alapanyagokat jól kidolgozzuk,robotgéppel összedagasztjuk, asztalmérettől függően 4 vagy 5 cipóra osztjuk, Még kézzel át dolgozzuk,hogy se az alján se a tetején ne legyen gyűrődés.Megkenjük olajjal a tetejüket és meleg lábassal lefedjük ,kb.15-20 percre addig elkészítjük a töltelékeket.
Mikor már jó egy asztalterítőt jól megszórjuk lisztel rá helyezzük a tésztát újra megkenjük olajjal és el kezdjük körbe-körbe húzkodni az asztal széle felé ,mikor már úgy látjuk,hogy nem nyúlik akkor óvatosan alá nyúlunk a tenyerünkkel felfelé tartva és el kezdjük ki felé a tésztát lebegtetni ezt addig csináljuk míg a tészta az asztal szélén nem lóg .Ha kész a tészta szélét leszedjük félre tesszük ,két tészta széléből lesz újra egy adag ,pár csepp vizet adunk hozzá újra összedolgozzuk megolajozzuk és lefedjük.A tésztára helyezzük a tölteléket az asztal terítővel felhajtjuk a két szélét majd fentről úgy szintén az asztalterítővel feltekerjük.Olajos tepsibe helyezzük és
tejföllel megkenjük.
Töltelék készítése:Mákos:25dkg mák,20dkg porcukor,1dl tejben felfőzzük.Hozzákeverünk:fél citrom levét,1evőkanál baracklekvárt.Dúsíthatyuk almával vagy meggyel.Túrós:25dkg túrót összekeverünk 10dkg cukorral,1egész tojással,fél citro reszelt héjával,mazsolával.Meggyes:kimagozva a tészta aljára rakjuk kb.3 ujjnyi szélesen.Megszórjuk fahéjas cukorral(morzsát is lehet alá rakni)Almás:almát lereszeljük hozzákeverünk 10dkg cukrot,kevés fahéjat és addig pároljuk ,amíg a levét elfőtte.Káposztás:kb.80dkg káposztát legyalulunk,gyengén lesózuk,Fél órát állni hagyjuk,majd 3 evőkanál olajat felforosítunk,beleteszüka sóból kicsavart káposztát,cukorral,borssal ízesítjük és fedő nélkül sárgára píritjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése