Google+ Followers

Kemencében sült ételek-kenyerek!

Kedves látogatók!
Az első képre rá kattintva lehet lapozgatva át nézni a képeket ,lefelé görgetve pedig a receptek is megtalálhatók!
Kellemes időtöltést!
Szép napot!


     Kemencében készült kovászos kenyerem
Saját képem
                                       Kemencében készült kovászos kenyérem
                                      
(ahogy én készítem )
1kg liszt a kiinduló adag amit le írok és ezt az adagot kell megszorozni ahány kg lisztből akarunk kenyeret készíteni.
Előző nap készítem a gyors kovászt
Gyors kovász:30dkg liszt (lehet kenyér liszt de akár sima liszt én mindegyikből készítettem és mind jó lett)
3,3 dl langyos víz ,1gr élesztő (nem dkg)
Másnap öntök hozzá 2,2 dl meleg vizet elmorzsolok benne 1,5 dkg élesztőt jól összekeverem (2 kép) Aki akar tehet hozzá egy nagy főtt krumplit is hozzá adom adagolva 60dkg lisztet és 3 teáskanál sót és jól kidolgozom a tésztát.Ahogy én csinálom:mintha bokszolnám a kenyeret fentről lefelé és mindig egy sorral arrébb haladva majd a szélét rá hajtom újra dagasztom ha végig értem fentről hajtom rá ...majd lentről .Közbe alányúlva meghúzkodom addig míg szép hólyagos nem lesz(pufog a tészta) ha sokat csinálunk egyszerre akkor lehet két dagasztást is csinálni Dagasztunk pihenünk 20 percet majd megint dagasztunk.Remélem érthetően írtam le .Ha készen vagyunk a dagasztással elkezdjük keleszteni .Mikor meg kelt kiszaggatjuk és megformázzuk tálba vagy zsomborba vagy amibe szeretnénk belehelyezzük ,hagyjuk kelni .Sütőlapátot kicsit meglisztezzük ráborítjuk a tésztát ,bevágjuk megspricceljük vízzel és bevetjük.Én sütés előtt mindig csinálok próbát kicsi tésztát lecsípek és 5 percre be dobom a kemencébe ,ki veszem és ha nem égett meg akkor jó ha igen kicsit szellőztetek a kemencén .Ja és sütés előtt minden parazsat kiszedek elzárom a kéményt és úgy vetem be a kenyeret kb.250-300 fokos (ha jó a mérőm) szoktam sütni egy órán át ,30 percig sose nyitom ki a kemencét.Én 2-2,5 óráig szoktam fűteni sütés előtt a kemencét.Ja és mikor kiveszem a kenyeret újra lefújom vízzel.Remélem tudtam segíteni.Jó sütögetést mindenkinek!!!Nóra 


Nagyon büszke vagyok a kenyereimre és íme pár kép :


























 Bukta kemencébe sütve  

                                  
                           
 

Saját kép
                                     Bukta kemencébe sütve                                    
(saját kép)
55 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 ek méz
5 ek cukor
1 tojás
7 dkg olvasztott vaj/ Rama + kb 2 dkg a tetejére
csipet só
tölteléknek kb. 6 ek lekvár (házi a legjobb) de tölthetjük akár nutellával is
elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet, mézet, cukrot, tojást egy tálba tesszük, felfuttatott élesztővel elkeverjük a vajat, és a többi hozzávalóhoz öntjük. Ezzel simára dagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük (csukott ajtajú sütőben szoktam).
Ha megkelt, lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és nagyjából 1cm vastagra nyújtjuk, 12 darabra vágjuk, majd minden darabot megtöltünk bőségesen, feltekerünk, a két oldalát összetapasztjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, és vágással lefelé egy tepsibe sorakoztatjuk, majd letakarva kelesztjük még kb. 30 percet, míg kissé összekelnek.
 Végül megsütjük de ne fedjük le semmivel



 Csülök pékné módra

 Csülök pékné módra
(saját kép)
A csülök előfőzéséhez:

2 egész nyers, hátsó csülök
1 ek só
10-15 szem feketebors
1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva
1 fej fokhagyma megtisztítva, gerezdekre szedve
3-4 babérlevél
A sütéshez:

2 fej fokhagyma
5 fej vöröshagyma

Elkészítés:A csülköket sós-borsos-babérleveles-fokhagymás-vöröshagymás vízben (annyi vízben, hogy éppen ellepje) 2-2 és fél órán át lassú tűzön előfőzzük.
A csülköket még melegen kicsontozzuk, majd feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, majorannával meghintjük, és bekenjük zúzott fokhagymával (egy egész, jó nagy fej fokhagymát zúzzunk erre a célra).
A burgonyát cikkekre vágjuk, a vöröshagymát úgyszintén, valamint 1 fej fokhagymát cikkekre szedünk.
A burgonyát és a csülköket agyag tálba szépen elrendezzük, a burgonyát meghintjük sóval, majd a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát is mellérakosgatjuk, és az egészre zsírdarabokat teszünk.
Sörrel meglócsoltam és fedő nélkül ropogósra sütjük
Tálalás előtt friss aprított petrezselyemmel megszórjuk.









Pácolt húsok kemencébe



Szabó Zoltán Lipy-től kaptam egy kedves ismerősömtől ezt a receptet és képet!

Pácolt húsok kemencébe

Egészben malaccomb,sertéscsülök,egy malac karaj bepácolva: kb. 3 dl olajosba,1 kis tubus Piros arany ,só,bors,vegeta, majoránna,bazsalikom,őrölt kömény..Ezzel bekentem a hűst a maradékot alá öntöttem.Szórtam rá sok fokhagymát félbevágva, karikára vágott vöröshagymát 2 fejet.És a tetejére ment házi füstölt szalonna.Befedtem és a hűtőbe raktam. Ha van lehetőség és idő ,ezt már előző nap elkészíttetjük.Ebben az esetben rakjuk hűtőbe és pár óránként forgassuk meg a húst a páclébe. Felfűtött kemencébe egy másfél órát fólia alatt tartjuk majd leszedve a fóliát készre sütjük



Kemencés Tepsis csirke

Szabó Zoltán Lipy-től kaptam egy kedves ismerősömtől ezt a receptet és képet!


Kemencés Tepsis csirke

Hozzávalók
3 kg csirke felső comb
1 kg francia saláta alap
1 kg krumpli
2 fej lila hagyma
2 fej fokhagyma
4 szelet füstölt házi szalonna
4 db paprika
3 db paradicsom
Fűszer mix
vegeta
bors
rozmaring
bazsalikom
kakukkfű
majoránna

Tepsi aljára rakok egy kis házi zsírt.Arra ráöntöm a franciasaláta alapot, melyet elég vastagra karikázott krumplival leterítem.Ezt sózom,borsozom.A fűszer mixel bedörzsölöm a húsunk mindkét oldalát ,és szorosan berakom a tepsinkbe bőrrel felfele. Rászórom a hagymákat.a felkarikázott paprikát és paradicsomot.Az egész tetejére rárakjuk a szalonna szeleteket. Alufóliába csomagoljuk és úgy rakjuk a felfűtött kemencébe .Kb egy óra után kicsomagoljuk és készre sütjük







 Zöldséges töltelékes dagadó 


Szintén 
Szabó Zoltán Lipy-től kaptam!

 Zöldséges töltelékes dagadó
Hozzávalók:
2 kg dagadó
1 1/2 kg új krumpli
1 doboz mexikói zöldség keverék
1 kg répa
2 csokor petrezselyem
2 tojás
2 szál újhagyma
2-3 fej lila hagyma
olaj
majoránna
vegeta
bors
őrölt kömény
kakukkfű
bazsalikom
1 1/2 fej fokhagyma
6 db zsemle
Elkészítése:
Előző este a tisztított,felszúrt dagadót kívül-belül alaposan bedörzsöljük,vegetás-majoránnás olajjal :)Folpackba tekerve hűtőbe tesszük.Beáztatjuk a zsemléket vízbe.Olajon megdinszteljük a hagymát és a áttört fokhagymát,a felkarikázott újhagymát majd fonnyasszuk bele a két csomag aprított petrezselymet.A zsemléken jól nyomkodjuk ki. Üssük bele a két tojást,rakjuk bele a fele dinsztelt hagymánkat,a zöldség mixet,fűszereket.Picit kiolajozzuk a tepsinket. Leterítjük a krumplit és a répákat benne,Sózzuk,borsozzuk. A dagadónkba betöltjük a tölteléket.Ne túl keményre mert még duzzadni fog.Kenjük be a húsunk mindkét oldalát a maradék dinsztelt hagymás-petrezselymes olaj felével ,mert a maradékhoz adunk egy kis olajat és ráöntjük a répás-krumplira.Rázzuk össze a tepsit,hogy jól betakarja a köretünket.
Ráfektetjük a húsunkat és rászórunk hagymakarikákat és aprított fokhagymát. Fűszerezzük. Alufóliát rakunk rá és mehet a kemencébe (sütőbe) Kb másfél óra után levesszük róla és készre sütjük
Jó étvágyat






 Kemencés sült oldalas
 



Szintén 
Szabó Zoltán Lipy-től kaptam!

 Kemencés sült oldalas

Hozzávalók:
3 kg oldalas
3 kg újkrumpli
10 ek méz
1 tubus csípős ketchup
1 fej v.hagyma
1 fej fokhagyma
5 gerezd fokhagyma
Fűszerek:
Én 1 púpos tk tettem ezekből:Bors,oregano,rozmaring,őrölt kömény,só,1 ek Worchester-szósz
Elkészítés: Előző este:
A húst feldaraboljuk és 1 fej fokhagymával (egyben, pucolás nélkül) 1 fej v.hagyma (én pucolva négybe vágva), sóval és szemes borssal ízesített vízben megfőzzük és kicsontozzuk.A ketchupot, az őrölt borst, a mézet, 5 gerezd préselt fokhagymát, az oregánót, a rozmaringot őrölt köményt és a Worchester-szószt egy tálban összekeverjük. A húsok mindkét oldalát alaposan megkenjük a páclével és a maradékot a tetejére öntjük, Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük a másnapi fellépése előtt
Vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk a húsokat és a köretet.A felfűtött kemencébe fólia alatt kb 20 percre majd azt levéve készre sütjük











Fokhagymás tejbe áztatott dagadó töltve
 

Fokhagymás tejbe áztatott dagadó töltve
Hozzávalók:
2 kg felszúrt dagadó
15 dkg füstölt szalonna
1 szál füstölt kolbász
1 fej fokhagyma
1 fej v.hagyma
1 l tej
1/2 kg szikkadt kenyér
fűszerek
Elkészítés:

A felszúrt dagadót leöntjük annyi tejjel amennyi ellepi.Egy egész fej pucolt fokhagymát belepréselünk. Fóliával lezárjuk az edényünkkel,és másnapig a hűtőbe tesszük.Mikor csináljuk akkor kivesszük a tejből amibe beáztatjuk a töltelékhez, a szikkadt kenyeret.A húsunkat most fűszerezzük.Én sót,borst,őrölt köményt,kakukkfüvet,petrezselymet használtam.Mindkét oldalán megcsináljuk és félre rakjuk amíg csináljuk a tölteléket. Felaprítunk v.hagymát,felkockázunk füstölt szalonnát és füstölt kolbászt .Pici zsírra tesszük előszór a kolbászt majd szalonnát és mikor félig megpirultak mehet rá a hagyma.. Ízlés szerint fűszerezzük mikor dinsztelődött .Hagyjuk hűlni.A jól kinyomkodott kenyerünkkel összedolgozzuk és betöltjük a húsba.Én kizsírozott tepsibe raktam majd alá öntöttem 4 dl vizet.Alaposan lezártam fóliával.320 fokos kemencébe raktam 40 percre,majd leszedve a fóliát róla készre sütöttem.

      






  


Sült liba kemencében
(saját kép)



Sült liba kemencében
(saját kép)



A megtisztított libát kívül-belül be sóztam és egy éjszakát hagytam állni!
Másnap 2-3db egész almát helyeztem be a hasüregébe (érdemes mert nagyon finom lesz)
Fél kg libazsírt köréje és rá csorgattam ,lefedtem és így helyeztem kb.300 fokos kemencébe.2-2,5 órát sült így majd levettem a fedőt és még 1 órán át sült közbe sörrel locsolgattam.