Bográcsban és tárcsán készült ételek !

 Pácolt tarját-csirkemellet ,gombát,héjába sült burgonyát sütöttem !








Csirkemell tárcsán

 Helena Biber-Hajzuk receptje
Kiterítem a hússzeleteket picit
besózom és mustárral bekenem a felületüket. Erre jönnek a fűszerek ...bors, dobok rá néhány babér levelet 2-2 lila hagymát és vöröshagymát rászeletelek -2-3 gerezd fokhagymával a húsokra rétegezem...ráöntök annyi olajat, hogy szépen ellepje - rá folpack, majd irány a hűtő.









Tárcsán sült hal 


 Helena Biber-Hajzuk fényképe!
halacskát kottányi fűszerrel ízesítettem ezen a képen,de a hétvégén bevagdostam és úgy hagytam pár órát állni -utána meg beforgattam paprikás lisztbe -szerintem sokkal finomabb és ropogósabb









Csirkemell-burgonya tárcsán 








 Helena Biber Hajzuk receptje
csirkemell páca: 4 evőkanál mézet keverjünk össze 2 evőkanál díjóni mustárral, 2 evőkanál narancslével, őrölt borssal,lehet hozzá tenni préselt fokhagymát-de most mi ezt kihagytuk-sütéskor picit sóztam a husit...a csirkeszárnyakra grillport szórtam ,pici fokhagyma,bazsalikom,snidling...vagyis ízlés szerint zöldfűszerek







                               Körömpörkölt csülökkel!                

                                         

                              Ugyan úgy készítem mint a körömpörköltet







                                           Körömpörkölt bográcsban



 Körömpörkölt bográcsban

3 kg sertésköröm
2 ek zsír
3 db nagy vöröshagyma
5 db tv-paprika
5 db paradicsom (kb. 4-5 cm átmérőjüek)
1,5 tk őrölt kömény
2 mk erős pista
1,5 ek házi őrölt paprika
3 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 mk bors

víz
elkészítés
A sertéskörmöt összevágatjuk a hentessel, ha lehet fűrésszel. A körmöt alaposan megtisztítjuk, és hideg vízben áztatjuk.
Összeaprítjuk a hagymát, paprikát, meg a lehámozott paradicsomot. A tiszta bográcsban megolvasztjuk a zsírt, teszünk bele egy ek sót, és üvegesre pároljuk a hagymát. Ezután ráöntjük az összevágott paprikát a paradicsommal együtt, és pépesre pároljuk.
Most levesszük a bográcsot a tűzről, és megszórjuk az őrölt parikával, jól összekeverjük, és öntünk rá kb. 2 dl vizet, megint jól összekeverjük.
Közben csinálunk jó nagy parazsat. Na, most leöntjük a vizet a körömről, és öntünk rá megint hideg vizet, és jól átmossuk, mehet a köröm a bográcsba az összes fűszerrel, meg a fokhagymával együtt. Megint összekeverjük, és felöntjük vízzel úgy, hogy szinte ellepje a húst.
Most feltesszük főni, és lassú tűzön főzzük, közben ízlés szerint sózzuk, ha kell vízzel pótoljuk. Mikor már lejön a hús a csontról levesszük a tűzről, és tálalhatjuk.







                   Marha pörkölt bográcsba


Marha pörkölt bográcsba
Hozzávalók:1,5kg marha hús
2-3db paradicsom
1-2 db paprika
3-4 db fokhagyma
egy kevés kömény
só,bors,pirospaprika
egy kevés majoránna
1-2 dl vörösbor (de ez elhagyható)
6-7 db pörköltszaft kocka ,


Elkészítése:A zsíron üvegesre párolom a finomra vágott hagymát,be le teszem a paradicsomot és a paprikát,hagyom egy kicsit főni majd megszórom a pirospaprikával bele dobom a pörkölt szaft kockákat és beleforgatom a megmosott húst. Sózom, majd köménnyel ,majoránnával és zúzott fokhagymával fűszerezem. Kissé pirítgatom, majd kevés borral oltom el. Lefedve lassan párolom. 








Csontleves bográcsba


Csontleves bográcsba
Hozzávalók:

1,5 kg marhacsont (disznó is lehet)
sárgarépa
fehérrépa
karalábé
zeller
kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika

1-2db krumpli

feketebors

ételízesítő
Hideg vízben lassú tűzön elkezdjük főzni a csontokat. Időnként lehabozzuk.
Ha már nem habzik, belerakjuk a zöldségeket, a hagymákat, az egész paprikát és a fűszereket. Lassú tűzön kb. 2-3 óra alatt megfőzzük.







Paprikás krumpli tarhonyával!


Paprikás krumpli tarhonyával!
Elkészítése:A hagymát olajon meg dinsztelem rá rakom a krumplit felöntöm vízzel és rá szórom a piros paprikát ,jól összekeverem.Rakok bele sót,bors,gulyáskrémet vagy pörköltszaft kockát,és egy marék tarhonyát,füstölt kolbászt.









Bográcsgulyás sertéshúsból


Bográcsgulyás sertéshúsból

Elkészítés:
A húst összekockázzuk 2 cm-es darabokra.

A hagymát megdinszteljük a zsíron. Mikor ezzel kész vagyunk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az apró kockára vágott paprikát. Kb. 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a kis kockára vágott paradicsomot is, és zsírjára sütjük.

Ezután rátesszük a pirospaprikát, hozzáadjuk húst,sárgarépát,zöldséget és folytonos kavarás mellett pörköljük a húst, míg kifehéredik és levet enged. Ekkor fűszerezzük(őrölt köménnyel,borssal,babérlevéllel), majd kicsit pihentetjük, de arra ügyeljünk, hogy ha elfőtte a levét, akkor azt pótoljuk. Egyszerre csak kevés folyadékot adjunk hozzá, hogy a hús ne ússzon a lében, hanem rotyogjon.Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit is, és felengedjük vízzel (kb. 4 liter). Mikor felfőtt, megkóstoljuk, és még a fűszereket utána pótoljuk, mert a krumpli sok fűszert szed magába..Ja és csipetkét is teszünk bele mikor a krumpli félig megfőtt .






Bab Bud Spencer és Terence Hill Módra
 

Bab Bud Spencer és Terence Hill Módra

Hozzávalók :0,5 kg sertés hús 0,5 kg marha hús,3 fej vöröshagyma,8 gerezd fokhagyma,3 zöldpaprika felkockázva,(lehet erős is)8 paradicsom felkockázva,1 0.5 literes paradicsompüré,Legalább 3 féle bab(fehér,vörös,vese,fehér óriás fehér bab,sült bab)2 konzerv kukorica,2 evőkanál pirospaprika,2 evőkanál majoránna,2 teáskanál oregánó,1 teáskanál lestyán,3 teáskanál borsikafű, só bors
Elkészítés : Olajban megpároljuk az összevágott hagymát hozzáadjuk a paprikát paradicsomot,a felaprított fokhagymát,felöntjük a paradicsompürével és amikor átpirítottuk ezt az egészet akkor az apró kockára vágott húsokat....
Átforgatjuk hozzáadjuk a pirospaprikát és felengedjük vízzel,épp csak hogy ellepje.Konzerv bab esetén akkor adjuk hozzá ha a húsok már majdnem megfőttek. Belekerül a kukorica és készre főzzük.A vizet mindig apránként pótoljuk hogy ne legyen túl leveses.Jó étvágyat hozzá!


(az kimaradt hogy a 3 féle babból kell legalább 2-2-2 dobozzal.... )




Család nagy kedvence:Nagyon finom!!!!!

Betyáros bográcsos


Betyáros bográcsos
Hozzávalók: 1- 1.5 kg sertéscsülök(egy közepest kértem ,eredetileg füstöltet ír de én sima csülköt vettem)
50 dkg sertéstarja
50 dkg sertéslapocka
50 dkg sertésoldalas
4-5db paprika
2-3db paradicsom
20 dkg disznózsír
1 kg vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
babérlevél ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes db hegyes erős paprika
2-3 dl vörösbor
Ha füstölt csülköt használunk akkor egy éjszakára be kel áztatni ha nem akkor csak ki kel csontozni. A húst felkockázzuk, a csülköt kicsontozzuk.(bőrével együtt felkockázzuk)
A hagymát és a fokhagymát is felaprítjuk.
Zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, majd a tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát.
Hozzátesszük a paprikát ,paradicsomot , pár perc múlva pedig a húsokat is, .
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a köményt, a babérlevelet és egy kevés erőspaprikát (ízlés szerint). Vizet ne töltsünk bele, mert jó, ha a hús kiengedi a levét.
A füstölt húst csak a főzés utolsó órájában tesszük bele, mert annak kevesebb idő is elég.
Beletesszük a pörköltszaft kockákat, és hozzáöntjük a vörösbort.
Ha szükséges, 3-4 dl vizet később önthetünk rá, ami a főzés végére teljesen elpárolog.
Ha megpuhult a hús, és a szaftja is jó sűrű lett, elkészült az ételünk.




Vegyes pörkölt



                             
Azt hiszem sikerült egy finom ebédet összehoznom :)Nem recept szerint készítettem de azért megpróbálom le írni.
Hozzávalók:1,5kg lapocka,3db disznó farok,4db első csülök,3-4 gerezd fokhagyma (én most tubusost használtam 1 evőkanállal) pirospaprika,paprikakrém,2-3db paradicsom,majoránna,bors,kömény,só,2-3dl vörösbor,1 nagy szelet kolozsvári szalonna,1kg vöröshagyma (Én 8 közepes fejjel tettem bele)ja és zsír.
Elkészítése:A szalonnát felszeltem és kevés zsíron megsütöttem majd hozzáadtam a hagymát és még egy kevés zsírt,szép aranysárgára megsütöttem.Rá az első csülök,fűszerek(kivéve a majoránnát) 1 evők.fokhagymakrémet,fél tubus paprika krémet fehéredésig kevergettem ,felöntöttem annyi vízzel,hogy el lepje tettem hozzá pirospaprikát,paradicsomot,kb.egy órán át fedő alatt főztem.Utána hozzá adtam a felszeletelt lapockát és 3 felé elvágott malac farkát,nekem már víz nem kellett rá és főztem még kb.30 percig majd hozzá adtam a vörösbort és a majoránnát,míg meg nem puhult addig főztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése