Karácsonyi sütemények!

Karácsonyi sütemények


                  Lefelé görgetve találod meg a recepteket!Kellemes időtöltést!

                                                            Bejgli 
  
         
              
              Bejgli               
              
         (saját kép)  
        
Hozzávalók:
•90 dkg liszt
•25 dkg margarin
•12.5 dkg zsír
•10 dkg porcukor
•2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
•2 db tojássárgája
•1 dkg só
•1 dl hideg tejszín
•2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
•+ 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
• 70 dkg mák vagy dió
•50 dkg kristálycukor
•15 dkg zsemlemorzsa
•0.5 L víz,
•mazsola,
•őrölt fahéj,
•sok reszelt citromhéj,
•késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. (A tölteléket, amikor ráteszem a tésztára, teszek rá egy folpackot és azon keresztül nyújtom el, hogy ne ragadjon.) Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.








Drezdai Stollen 

Drezdai Stollen recept
(saját kép)
Tavaly készítettem elsőként de idén is megcsinálom mert nagyon finom!

Az eredeti Stollen recept minden drezdai stollensütő egy szigorúan őrzött titka, és csak családon belül adták tovább. a stollen recept azonban egészen közel jár az eredetihez.
Én még kicsit variáltam a recepten az eredmény nagyon-nagyon finom lett!
Ezt a menyiséget el lehet osztani nem kel ilyen sokat sütni!!
Nekem 4db jött ki belőle db-ja 1kg-os lett!
Hozzávalók:
2000g búzaliszt, 400 g cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 24 g só, 3 tojás,fél teáskanál reszelt gyömbér, 65 g őrölt (reszelt) keserű mandula, 90 g őrölt (reszelt) édes mandula, 150 g kandírozott citromhéj, 1000 g mazsola, 500 g vaj, 60 g élesztő, 7dl tej, 2 citrom reszelt héja és egynek a leve.Én még tettem bele:200g Kalifa trópusi mix-et ,100g vörös áfonyát,1 evőkanál pálinkát,1 teáskanál fahéjat,100g kandírozott narancshéjat,
Elkészítése:Este áztassuk be a mazsolát rumba. Minden hozzávalót rakjunk ki, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek, kivéve a tejet és az élesztőt. Másnap a tej egy részét melegítsük fel és a morzsolt élesztővel, csipetnyi cukorral és liszttel elkeverve futtassuk fel. Kb 20 percig hagyjuk "futni". A maradék lisztet, cukrot, tejet, sót, van. cukrot, vajat, tojásokat adjuk hozzá, és dagasszuk össze.
Az aszalt gyümölcsöket adjuk hozzá a rumba áztatott mazsolához adjunk hozzá egy teáskanál fahéjat ,fél teáskanál gyömbért.Egy citrom levét nyomjuk ki a gyümölcsökre adjunk hozzá egy evőkanál pálinkát (ezt a férjem találta ki ,elhagyható de megéri beletenni)
Mikor meg kelt a tészta két felé vettem a gyümölcsöket elfeleztem és a tésztához gyúrtam a darált mandulával együtt ,majd újból elfeleztem a tésztát ki nyújtottam félig rá hajtottam .Összesen 4 rúd jött ki egyenként 1kg lettek!Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tepsit tegyük előmelegített sütőbe, kb. 175 fokra és süssük egy órán keresztül, tűpróbáig. A kész stollent hagyjuk kicsit hűlni.
Kenjük meg olvasztott vajjal (200g vaj a 4 rúdhoz) és szórjuk meg jó sok porcukorral. Sütés után a stollent pergamenpapírba kell tekerni, és kb. 1-2 hétig egy agyagedényben hagyjuk pihenni, mert a sok aroma és hozzávaló akkora érik össze és adja ki az ízt.Hideg helyen tartsuk le lehet fagyasztani is!






Karácsonyi kekszek



Karácsonyi kekszek
Hozzávalók a vaníliás tésztához:
• 300 g finomliszt
• 80 g porcukor
• 180 g hideg vaj
• egy csomag vaníliás cukor
• 1 tojás sárgája
• 1-2 ek. tejszín
• 1 tk. sütőpor
Késes betétű robotgépbe mértem a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Összeforgattam, majd hozzáadtam a kisebb kockára vágott hideg vajat. Morzsásra kevertem, majd a tojás sárgájával és a tejszínnel összeállítottam a tésztát.

Kakaós tészta:
• 300 g finomliszt
• 100 g porcukor
• 180 g hideg vaj
• 2 ek. holland kakaópor
• 1 tojás sárgája
• 1-2 ek. tejszín
• 1 tk. sütőpor
Ugyanúgy összeállítottam mint az előző tésztát. Külön-külön fóliába csomagoltam és 1-2 órára a hűtőbe tettem.
csokoládékrém:
• 125 g étcsokoládé (csokoládélencse)
• 50 ml víz
• 15 g cukor
• 25 ml tejföl (esetleg natúr kókuszkrém)
• 80 ml tejszín
• 20 g puha vaj
• kb. 1/3 ad tonkabab (elhagyható)
25 g csokilencsét a vízzel, a cukorral és a tejföllel felfőztem, és hagytam kissé besűrűsödni. Félrehúztam.
A tejszínt forráspontig melegítettem, elzártam alatta a lángot, majd kis adagokban hozzáadtam a maradék csokoládét. Addig kevergettem, míg teljesen felolvadt. Ekkor a vajat is belekevertem, végül hozzáadtam a tejfölös krémet is. Alaposan elkevertem, belereszeltem a tonkababot és hűlni hagytam. Végül ez is ment a hűtőbe.

A tésztákat kb. 2 mm vastagra nyújtottam és kiszaggattam belőlük a kekszeket.
180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt sülnek rózsaszínűre.
Miután a kisült kekszek alaposan kihűltek már csak az összeállítás volt hátra. A vaníliás kekszre kentem a csokoládékrémből, a kakaósra pedig Fekete-erdő dzsemet, de más lekvárral is meg lehet. Fémdobozban hűvös helyen tároljuk, másnap érdemes fogyasztani.
(A recept Limarától van, csak a tölteléken változtattam.)







 Mézes puszedli(rögtön puha)
 





Mézes puszedli(rögtön puha)

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket picikét a mikróba. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint. Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál őrölt fahéjat,
fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeget, és ugyanannyi őrölt gyömbért. 60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.

A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz! A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. 160-170 fokon 10-12 perc alatt megsül.

A kimaradt 3 db tojásfehérjéből gőz fölött habot verünk, 25 dkg porcukorral (A cukrászmester tanácsa: 1 tojásfehérjéhez 9 dkg cukor.) Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütőpapírra szedni, szárítani. Elosztottam a habot és mindegyikbe néhány csepp ételfestéket csepegtettem.Mielőtt megszáradna a máz lehet szórni rá díszeket .




Hatlapos!


Hatlapos!


Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 dl tejföl
3 db tojás
2 dkg szalalkáli
A krémhez:
30 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 l tej
6 evőkanál rétesliszt
3 db tojás
5 dkg kakaópor
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor



Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,(a szalalkálit kevés forró tejbe kel önteni ,futtatni ) 6 részre vágjuk,majd 6 cipót formálunk belőle.
Mindegyiket egyenként kinyújtjuk és egymás után nagy gáztepsi hátán megsütjük.


A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük.
Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot.

Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat.






Mézes krémes


Farkas Krisztinától kaptam a képet és receptet!
Mézes krémes

Hozzávalók:
Laphoz:
22 dkg méz, 10 dkg porcukor, 8 dkg kristálycukor,
1 tojás, 9 dkg margarin,10 ek tej, 1ek.szódabikarbóna,
1 késhegynyi szalakáli, kb.60 dkg liszt
Krémhez:
0,5 l tej, 5 ek liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg margarin
16-18 dkg porcukor
Lekváros réteghez:
házi baracklekvár
Csokoládémázhoz:
15 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó, 3 ek olaj,1 ek. margarin
Lapok elkészítése:

A tojást a cukorral elkavarjuk, majd hozzáadjuk a mézet, margarint, tejet, szódabikarbónát. Ezeket tűzhelyen addig melegítjük, míg a habja növekszik, és sötét zsemleszínű lesz. Ezt követően kihűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet (amennyit felvesz) és a szalalkálit.
Négy cipót formázunk belőle, letakarva 20 percet pihentetjük. Négy lapot sütünk belőle előmelegített sütőben, kb. 5-6 perc alatt szép pirosra sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha a lap megkeményedik, amikor kihűl, ugyanis a krém és a lekvár hatására kb. 1 nap alatt megpuhul.)
Krém elkészítése:
A tejből, lisztből krémet főzünk, majd folyamatos keverés közben teljesen kihűtjük.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra, kifehéredésig keverjük, addig, míg a cukor nem ropog benne, ha megkóstoljuk. A két krémet összekeverjük. (Vigyázzunk, ha nem hűl ki a főzött krém teljesen, és idő előtt összekeverjük a vajas krémmel, akkor „összetúrósodik”!)
Csokoládémáz elkészítése:
Gőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk a margarint és az olajat.

Összeállítás:
Az alsó lap tetejét megkenjük krémmel, ráhelyezzük a következő lapot. Erre finom házi baracklekvárt kenünk, majd a következőre ismét krémet. (Trükk: az utolsó lapot aljával felfelé rakjuk a krémre, így sima felületet kapunk, ahol jobban eloszlik a csoki.)
A legfelső lap tetejét a csokoládémázzal bevonjuk.
1 napot állni hagyjuk, mielőtt szeletelnénk.

Megjegyzés: én szalakáli hiányát sütőporral helyettesítettem

Jó étvágyat! 







 Mézes puszedli


Horváth Edinától kaptam receptet-képet!

 Mézes puszedli

2 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 20 dkg kristálycukrot, 25 dkg langyos mézet összedolgozunk géppel.
75 dkg lisztet, 2 kiskanál szódabikarbónát, 1 evőkanál fahéjat, 1 mokkáskanál szegfűszeget összekeverünk, és a folyékony részekkel vegyítjük. Ennek szépen (akár a kéz melegétől) össze kell állnia.
Folpakttal takarva mehet 1 éjszakára hűlni a hűtőbe. (Hosszú évek tapasztalata: a tésztát 4 dbra osztom, egyesével gyerekkar vastagságra formázom, így csomagolom be. Ha meghűlt, minden darabot hosszában 4 felé vágok, így a vékony rudacskából szép egyforma méretű darabkákat tudok letörögetni.)
A formázás és sütőlapra pakolás után kb 180 Cfokos légkeveréses sütőben sütöm.
Díszítés: vagy sütés előtt diót nyomok a tetejére, vagy a tojásfehérjéből (mindegyikhez 5 dkg porcukrot számolva) gőz felett habot verek, amibe beleforgatom a kész puszikat, és folpakttal takart pulton száradni hagyom őket 1-2 napig....
Nekem ebből a mennyiségből, mivel nagyon piciket sütök, kb 200-250 db lesz.






 Habkarika


Horváth Edinától kaptam receptet-képet! 



 Habkarika

Minden tojásfehérjéhez 5 dkg porcukrot számítok. Gőz felett elég kemény habot verek belőle, majd nyomózsákba töltöm, és kör formákat nyomok belőle. Most volt amit szívecskékkel díszítettem, volt amit ételfestékkel színeztem. ... Aztán mehet a sütőbe, kb 75-80 Cfokra, és jó 3-4 órára. Nem egy gyors, de tuti karácsonyi finomság, vagy karácsonyfadísz.






Mézes puszedli 

  
Márton Krisztinától kaptam a receptet és képet


Mézes puszedli 
(a kiszúró nagyságától függően kb. 70-80 db lesz belőle)
Hozzávalók:
250 g méz, 100 g vaj v. margarin, 100 g cukor, 500 g sima liszt, 1 csapott kk. szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék , 1 citrom reszelt héja, 1 egész tojás, 2 tojássárgája
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 200 g porcukor, 1 kk. citromlé
Tészta: A mézet, a vajat és a cukrot, állandóan kevergetve, langyosra melegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a citromhéjjal, hozzáadjuk a mézes keveréket, a tojást és a tojássárgákat. Jól összegyúrjuk (eleinte ragacsos lesz, nem szabad megijedni és nem szabad túllisztezni!), ha összeállt, fóliába csomagolva pihentetjük kb. 4-5 órán át (legegyszerűbb előző este elkészíteni és egy éjjel pihentetni). 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát jól átgyúrjuk (ez azért fontos, hogy ne legyen buborékos, így dísznek is használható lesz) és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra (vagyis inkább vékonyra). Kiszúrjuk a formákat és vagy vékonyan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, de nem túl közel, mert akkor összesül. A forró sütőbe toljuk és el nem mozdulunk mellőle, mert pár perc alatt megsül, és könnyen megég!
Máz: a tojásfehérjét elkezdjük keverni kézi vagy gépi habverővel, nem verjük! Először hozzáadjuk a citromlét, szűrve. Aztán a porcukrot szitálva kezdjük hozzáadagolni, kb. 20 dkg szükséges, de folyamatosan figyelni kell a máz állagát. Nem szabad folyósnak lennie, de persze túl keménynek sem. Semmiképp nem lehet csomós, teljesen simára kell keverni. Nyomózsákból vagy egyszerűen vastagabb műanyagzacskóból, aminek a csücskét vékonyan kivágjuk, lehet kinyomni, díszíteni vele.
A kihűlt sütiket kedvünkre díszítjük a mázzal. Helyigényes, mert a megrajzolt sütiknek meg kell száradni egyenként. Az időről nem is beszélve…
Sokáig eláll! Már ha marad ideje… Fontos tipp: ha kiszáradna, bepakoljuk egy jól záródó dobozba, és melléteszünk egy teljesen ép almát. 1 nap alatt visszapuhul a süti!





Hóemberek! 


 Hóemberek!
(saját kép)
1csomag babapiskóta (200gr)

2db tojásfehérjét 200gr porcukorral egy kevés citromlével felverjük .Lekenjük a piskótákat és 150 fokos sütőbe pár percre betesszük.Majd elosztjuk a fehérjét és ételfestékkel színezzük ,ki díszítjük és ismét egy kicsit sütőbe tesszük.






Dió golyók  

Sarolta Fehérváry receptje-képe!!
Dió golyók
Tetszőlegesen összekevertem a darált háztartási kekszet vajat, kávét, diót , cukrot , golyókat formáztam belőle, belsejében van egy pirított mogyoró. Dióban megforgattam.






 Csokoládés gombok


 Csokoládés gombok
(saját kép)
Hozzávalók:
- 12,5 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 25 dkg liszt
- csipet só
- 2 kanál víz
- 7 dkg Boci tejcsokoládé
Hozzávalókat összegyúrtam kivéve a csokoládét és fél órára a hűtőbe tettem.
Majd kis golyókat formázunk a tésztából és belehelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik golyó közepébe nyomunk egy kis lyukat az ujjunkkal.
Előmelegített 180 fokos sütőben világosra sütjük alsó-felső sütésen - világos maradjon, amikor már kezd a széle picit barnulni, akkor már jó A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és a kihűlt tésztagolyók közepére csorgatjuk a lyukakba.
Megjegyzés:Én 2,5dkg gombócokat mértem ki így egyformák lettek -20db jött ki egy adagból







Mézes puszedli 





Mézes puszedli 
recept:3 tojás sárgája,1 egész tojás,15dkg porcukor,4 e.k. tejföl,1 tojás nagyságú zsír,20dkg méz,1cs fahéj (én méze kalács fűszert teszek bele )60dkg liszt ,2 teáskanál szódabikarbóna .............................a lágy hozzávalókat bele egy tálba jól kikeverni,a lisztbe szárazon belekeverni a szódabikarbónát és egybekeverni az egészet .lágy lesz de nem gond ,pár órára,de akár egy éjszakára hűtőbe pihentetni .Diónyi gombócokat formálni és sütni.Jó tanács a sütéshez csak a felső fűtőszálat kapcsold mert az alja hamar meg ég de így szépen sül tapasztalatból mondom.............................................................. Hab:3 tojás fehérje 3 e.k.víz 20dkg porcukor ,2 vaníliás cukor,bele egy olyan tálba amit gőz fölé tudsz tenni ,addig kell a gőz fölött takarékon verni amíg el nem éri azt az állagot ,hogy szépen meg maradnak a vonalak (nem terül el),gőzről levenni és pár csepp ecetet kell bele keverni (fényes lesz tőle). Ezután fogsz egy másik tálat és beleraksz 2 púpos kanál habot és 25db puszedli egy fakanál segítségével összekevered és fokpakkra vagy sütőpapírra rakod ,megint hab ,megint puszedli és így amíg el nem fogy ,habos puszedliket ezután már nem szabad a sütőbe rakni szabad levegőn kell szárítani pl.szekrény teteje ...........................................................ha marad a habból nem baj mert ez a hab a habkarirka receptem is sokszor csináltam már ,most is ..........




 Habkarika




 Habkarika
Hozzávalók::3 tojás fehérje 3 e.k.víz 20dkg porcukor ,2 vaníliás cukor,bele egy olyan tálba amit gőz fölé tudsz tenni ,addig kell a gőz fölött takarékon verni amíg el nem éri azt az állagot ,hogy szépen meg maradnak a vonalak (nem terül el),gőzről levenni és pár csepp ecetet kell bele keverni (fényes lesz tőle).








 Hókifli diós tésztás 




 Hókifli diós tésztás 
(saját kép)
Hozzávalók:23 dkg liszt
0.5 dl tej
13 dkg margarin (puha)
1 csomag vaníliás cukor
9 dkg porcukor
8 dkg dió (darált)
3 dkg porcukor (a forgatáshoz)

A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot és a darált diót egy tálban összekeverjük.
Ráöntjük a szobahőmérsékletű tejet, a feldarabolt puha margarint és gyors mozdulatokkal sima tésztává összegyúrjuk. Kb. 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.
Az omlós tésztából apró kifliket formálunk (kb. 45 db lesz belőle), és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, nem túl szorosan, mert dagadnak sülés közben.
A kifliket előmelegített sütőben, 175 fokon, kb. 13-15 perc alatt világossárgára sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük! Akkor jó, mikor épphogy csak kezd színe lenni.
A megsült kifliket még forrón megforgatjuk porcukorban.





Mézes-mandulás-diós ünnepi torta
 



Nikolett Bakonyi Kőmives receptje-fényképe!

Mézes-mandulás-diós ünnepi torta

Hozzávalók: 3 tojás, 3 ek. víz, 1 dl étolaj, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg liszt, 10 dkg durvára tört dió, 1 kk sütőpor, 1 kk őrölt fahéj, tetszés szerint mazsola

A díszítéshez: 1 dl tejszín, 10 dkg méz, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 20 dkg szeletelt mandula

Keverőtálban fakanállal összedolgozzuk az alapanyagokat, majd kb 23 cm átmérőjű kivajazott, lisztel megszórt tortaformába öntjük és 180 C.-os sütőben kb 40 perc alatt megsütjük.
Közben a tejszínt a mézzel a cukorral és a vajjal felfőzzük majd ezután beletesszük a mandulát és még melegen a piskótára simítjuk. A mandulás tortát visszatoljuk a sütőbe és a tetejét még kb 20 percig pirítjuk.






Karácsonyi torta!



   
(saját készítés)


Oroszkrém torta díszítve a recept a torta albumba megtalálható! 







                     Gyümölcsös szaloncukor

 


                                              Gyümölcsös szaloncukor: 

1-2 tetszőleges gyümölcs hámozva, és botmixerrel pépesítve, ízlés szerint édesíthetjük mézzel, vagy cukorral. A kifacsart citromlét a gyümölcs savanyúságától függően adagoljuk óvatosan. Érdemes kóstolni! 30-40 ml vízbe két púpos tk étkezési zselatint keverjünk és forraljuk fel, miközben kavargatjuk. Ha langyosra hűlt, keverjük hozzá a gyümölcsöt, majd töltsük szaloncukorformába. Hűtőbe téve dermesztjük. Ha esetleg nem akar szépen kijönni a formából, mélyhűtőben dermesszük fagyásig, utána borítsuk ki a formából. Aki akarja még csokimázzal is bevonhatja. Mi most anélkül fogyasztottuk, azt mondták így finomabb. 







 Túrós-vaníliás szaloncukor






 Túrós-vaníliás szaloncukor
Jelen esetben csokimáz nélkül, mert nem akarta a család, hogy bevonjam vele. Majd legközelebb azért biztos készítek olyat is. Sőt valamilyen gyümölccsel töltöttet is.
Receptje:
150 g túró
50 g sűrű tejszín
50 g méz
kb. két centi vaníliarúd belseje
pici csipet só
bio citromhéj lereszelve, vagy citromolaj kb. 6 csepp
Botmixerrel pépesítjük. elkészítjük a zselatint: 40 ml vízbe két púpos tk étkezési zselatint keverünk, felforraljuk és, ha langyosra hűlt beleöntjük a túrós masszába. Újra botmixereljük, majd beletölthetjük a formába.






Rumos-csokis szaloncukor, kókuszba forgatva. 





Rumos-csokis szaloncukor, kókuszba forgatva. 

El lehet készíteni csokis pudingporból, ízlés szerint édesítve (2,5-3 dl tejjel, vagy vízzel kikeverve) egy kis plusz kakaóporral, esetleg csokival dúsíthatjuk és rumaromával ízesíthetjük. Még melegen, (de nem forrón!) töltsük formába és ha megdermedt kókuszba forgatjuk és kész.







Bejgli

 
Eva Nyari receptje és fényképe


Kisültek a bejglik:)Bejgli:
Hozzávalók:
•90 dkg liszt
•25 dkg margarin
•12.5 dkg zsír
•10 dkg porcukor
•2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
•2 db tojássárgája
•1 dkg só
•1 dl hideg tejszín
•2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
•+ 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
• 70 dkg mák vagy dió
•50 dkg kristálycukor
•15 dkg zsemlemorzsa
•0.5 L víz,
•mazsola,
•őrölt fahéj,
•sok reszelt citromhéj,
•késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. (A tölteléket, amikor ráteszem a tésztára, teszek rá egy folpackot és azon keresztül nyújtom el, hogy ne ragadjon.) Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.








 Diós-Marcipános sütikorong


Fehérváry Saroltától kaptam a receptet és fényképet!
 Diós süti
Tészta:
42 dkg liszt
30 dkg margarin
21 dkg cukor
12 dkg drált földimogyoró
1 tojás sárgája
A hozzávalókat összegyúrjuk 20 percet a hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk kb.2-3 mm vastagra, kiszaggatjuk 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, 180°C-on világos színűre sütjük .
Diós töltelék:
1 dl vizet
12 dkg cukorral szipuppá főzünk
Hozzákeverünk 20 dkg diót, 3 dkg vajat és 2 ek mézet.
A korongokat ezzel a masszával ragasszuk össze. Tetejére csokit csurgatunk és dióval díszítjük.

Marcipános sütikorong

30 dkg liszt
20 dkg margarin
12 dkg porcukor
1 van. cukor
1 tojás sárgája
6 dkg darált dió
Összegyúrjuk, pihentetjük 20 percet, kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, kiszaggatjuk 3 cm-es pogácsaszaggatóval és megsütjük. ( 180°C-on )
Ha kihűlt lekvárral bekenjük a korongokat, majd marcipánt vékonyra kinyújtjuk, szintén kiszaggatjuk és rátesszük a marcipános korongot a lekvár fölé. Csokival díszítjük és mogyorót rakunk a közepére.







MAZSOLÁS-SZILVÁS MÁKOS KOSÁRKÁK VANÍLIA KRÉMMEL



Vasas Ildikótól kaptam a képet és receptet!

MAZSOLÁS-SZILVÁS MÁKOS KOSÁRKÁK VANÍLIA KRÉMMEL

Tészta:
1 kg sima liszt
1 zacskó élesztő por
1 pohár tej + 1 pohár langyos tej
20 dkg + 2 teáskanál cukor
2 zacskó vaníliás cukor
15 dkg margarin
pici só


A lisztet tálba öntjük összekeverjük, közepét kimélyítjük. 1 bögre tejet 2 teás kanál cukorral felmelegítünk. Beleöntjük a liszt lukba, rászórunk 1 zacskó élesztő port. Letakarva hagyjuk 15 percig feljönni az élesztőt. Utána hozzáadjuk a többi anyagot is. Jól összedolgozzuk, 1 órát kelesztjük. Kinyújtjuk, bögrével kiszaggatjuk. Muffin formát kiolajozzuk, bele igazítjuk a tészta korongokat. Összefőzzük a tölteléket és félig megtöltjük a kosárkákat. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.

Töltelék:
20 dkg darált mák
20 dkg cukor
2dl tej
2 evőkanál méz
2 evőkanák mazsola
2 evőkanál aprított szilva vagy meggy

  Vaníliakrém:
10 dkg lisztet
2 dl hideg tej
sűrűre főzni, ha kihűlt adjuk hozzá
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
3 vaníliás cukor
Habverővel verjük szép habosra.Habzsákból nyomjuk a kihűlt kosárkák tetejére és szórjuk meg díszítő ehető gyöngyökkel.






                                        Linzer és isler  

Linzer és isler
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1.5 zacskó sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, reszelt citromhéj 
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, 3 - 4  mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokon pár perc alatt megsütjük.
A linzerhez a "tetőt" úgy készítsük, hogy a kiszaggatott tészta közepét a habzsákunkon használt csővel szúrjuk ki és úgy süssük készre.
Ha kihűlt, töltsük meg őket habzsákból kinyomott baracklekvárral. A linzert porcukorral tálaljuk, az islert mártsuk olvasztott csokoládéba.
Ebből a mennyiségből kb. 1.5 kg kész sütemény lesz. 






                                               Raffaello szelet       


                                 Báthori Katalintól kaptam a képet és receptet!

 Raffaello szelet
Tészta : 6 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral kemény habbá verünk, hozzáadunk 15 dkg kókuszreszeléket és 10 dkg lisztet. Kizsírozott tepsibe sütjük de ne szárítsuk meg nagyon.

Krém : 6 tojás sárgáját, 10 dkg cukorral, 1 vaníliás pudingporral,5 dl tejjel kikeverünk és főzzük.
20 dkg margarint 10 dkg porcukorral jól kikeverünk és a kihűlt krémhez keverjük. a krémet rátesszük a résztára Tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel






 Hólabda 


A receptet  és képet
Csilla Pálffyné Gyenge-től kaptam!

 Hólabda :
8 tojás fehérjét 35 dkg porcukorral felverek, apránként hozzáadunk 7 e.k. forró vizet, majd a tojássárgáját.
Majd jön hozzá a a25 dkg liszt, 2 e.k. jó minőségű holland kakaópor, 1 sütőpor. Tepsi aljára teszek sütőpapírt arra öntöm, és légkeverésen sütöm 180-200 fok.
Ha megsült, kifordítom, és hagyom kihűlni. Majd utána szaggatom. Kettévágom, és megkenem töltelékkel a belsejét, és kívül is, amit kókuszba forgatok.
Krém: ----20 dkg vaj, 16 dkg porcukor kikeverek
------ 10 dkg liszt, 4 dkg cukor, 2 vaníliás cukor,
2 tojás,6 dl tej felfőzök
ha kíhúlt a kettőt habverővel jó habosra keverem.







Indián sátor


Anita Dorogi-Köviné-től kaptam a képet és receptet!

 Az eredmény....citrom csavarós..vagy ahogy többen ismerik indián sátor...
Barna.: 450g darált keksz (házt.)
4 tojás sárgája
220g porcukor
1 vaníliás cukor
3 kanál kakaó
3 kanál lekvár (nem fontos)
150g margarin
kávé vagy tej az összegyúráshoz
fehér: 3 tojás fehérje
250g porcukor
250g kókusz
a barna rész összetevőit összegyúrjuk úgy hogy könnyen átfújható legyen a citrom facsarón... a fehér rész összetevőit habverővel összekeverjük majd tetszés szerint töltjük bele a citromf.-ba és fújjuk ki...hogy könnyebb legyen kifújni nagyon pici olajjal bekenjük a fújó belsejét...a citromf. tetejét valószínű ki kell lyukasztani ...már nem igen lehet olyat kapni ami alapba lyukas..








 Keksz tekercs meggyel

Eva Nyari-tól kaptam a  képet és receptet!

 Keksz tekercs meggyel
• 50 dkg darált háztartási keksz
• 3-4 evőkanál kakaópor
• 20 dkg porcukor
• 4 evőkanál feketekávé
• tej az összeállításhoz
Krém:
• 30 dkg vaj
• 20 dkg porcukor
• 10 dkg kókuszreszelék + 10 dkg a megszóráshoz
• magozott meggy
Az elkészült kekszes alapot három egyforma kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kisebbeket falpockon egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra. Ekkor meg tudjuk nézni, hogy milyen hosszúak lesznek, és ehhez igazítjuk majd a nagy tészta méretét. A kis tésztalapokra kenünk valamennyi krémet, kirakjuk szorosan magozott meggyszemekkel, és csak egyszerűen felcsavarjuk. Három vékony rudat kapunk. A végeiket le lehet vágni, hogy pontosan egyforma hosszúak legyenek.
  Falpockona nagy tésztából egy szélesebb, de ugyanolyan hosszú téglalapot nyújtunk, mint a kicsik. Megkenjük krémmel, de nem túl vastagon. Két kis rudat ráhelyezünk, közéjük is krémet kenünk, majd erre kerül középre a harmadik meggyes rúd. A rudak oldalán, ahol egy kicsit beesik a töltelék, oda is kenünk krémet, kitöltjük az űrt, és ekkor a folpack segítségével óvatosan feltekerjük.
Szórjuk meg kókuszreszelékkel, majd tegyük hűtőbe.






 Mézes puszedli


 Mézes puszedli
(saját kép)
(Puha omlós és nagyon-nagyon finom)

Három tojássárgáját 1 egész tojást 15 dkg cukorral ki keverünk. Ezután 1 kanál tejfölt -1 tojásnyi zsírt 2,5dl mézet, 2dkg fahéjat,2 kávéskanál szódabikarbónát és 60dkg lisztet adunk hozzá. Jól kidolgozzuk, majd 12 órát állni hagyjuk. kicsi gömböket formázzunk, és sütőpapírra téve megsütjük. Vigyázzunk, arra ne süssük sötétre, mert akkor keserű lesz.
Máz:3 tojásfehérjét 15dkg cukorral gőz fölött felverjük. Ebbe forgatjuk meg a puszedliket ,majd hagyjuk megszáradni.









Kosárkák

 Erzsi Bolla-tól kaptam a receptet és képet!

Kosárkák
Tészta:
4 tojás sárgája
14 dkg zsír
30 dkg liszt
1 citrom leve
A fentieket összegyúrjuk, majd a kosárka formákat vékonyan kibéleljük vele és közepes hőfokon sütjük , még melegen a formából kiszedjük. Vigyázni kell vele, mert eléggé omlós! kb. 30 db lesz belőle.( A formák piacon, illetve konyhafelszerelési vagy 100 Ft-os boltban kaphatók.)
Töltelék:
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
pici rum, vagy rum aroma
Ezzel a krémmel megtöltjük a kosárkákat.
Tetejére:
4 tojás fehérjét 28 dkg porcukorral gőz felett felverünk és
habzsákból a krém tetejére halmokat rakunk. Ízlés szerint tetejét díszíthetjük színes tortadarával, reszelt csokival, stb.







Zserbó golyó!




Zserbó golyó!
Hozzávalók (kb 35-40 Db)
150g darált dió,150g darált keksz,50g cukor,200g aszalt sárgabarack,3 evőkanál barack lekvár.Csoki a mártogatáshoz(még színes torta darát raktam én rá pluszban).
Elkészítés:
A baracklekvárt és az aszalt sárga barackot turmixoljuk össze(tapasztalat,én egész aszalt barackot vettem és azt nem szeli rendesen össze a turmix ezért a tanácsom az,hogy előtte késsel szeleteljük apróra és úgy tegyük a lekvárhoz és úgy turmixoljuk az egészet össze). Adjuk hozzá a darált kekszet,a darált diót és a cukrot.Gyúrjuk össze,ha nem lenne elég a 3 ek. lekvár lehet hozzá tenni .Formázzunk golyókat.A csokit víz gőz felett 1 evőkanál olajjal fel olvasztjuk és abba egyenként bele mártogatjuk a golyókat,én még díszítésként szórtam rá színes torta golyót.Hűvös helyen tárolom fogyasztásig!








Puncsos -mézes


 Kovács Kálmánné Gyöngyi-től kaptam a képet és receptet!

Puncsos -mézes:
50 dkg liszt, 6dkg margarin,16dkg porcukor,2tojás,1 teáskanál szódapor,4evőkanál méz, 1-2 kanál tejföl, 4 lapot sütni. Krém:1 puncspuding, 3dl tej 3 kanál cukor összefőzni 25dkg margarin 20dkg porcukor a középső lapot baracklekvárral megkenni. Máz:2 tojásfehérje 2kanál rum vagy rumaroma,5 kanál kristálycukor gőz felett felverni.








Citromos holdacska.


 Erzsi Bolla-tól kaptam a képet és receptet!


Citromos holdacska.

30dkg porcukrot 30dkg margarinnal, 6 tojás sárgájával és 1 vaníliás cukorral kikevertem, majd a kikevert tésztához adtam óvatosan a felvert 6 tojás fehérjét,23 dkg lisztet , 10dkg darált diót és fél sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsibe sütöttem kb 20-25 percig.
MÁZ:
30 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál forró víz. A fentieket kikevertem robotgéppel és a tésztára simítottam. Dermedés után (kb 15-20 perc) pogácsa szaggatóval félholdakat szúrtam, majd csokimázzal díszítettem.
A máz adja a pikáns savanykás ízt.




 Négercsók


 Négercsók
(saját kép)
Hozzávalók: 80 ml víz
16 dkg cukor
2 teáskanál méz
1 ek zselatin
2 db tojásfehérje
10 db ostyalap (korong)! Én ostyakorongot nem kaptam, így Mogyi márkájú tojással dúsított ostyalapot vettem (5 db lap van benne, 200 ft), amit a 4 cm-es pogácsaszaggatóval...
10 dkg tortabevonó
2 ek napraforgó olaj

elkészítés

60 ml vizet 16 dkg cukorral és 2 tk mézzel felforralunk, levesszük a tűzről.
2 ek hideg vízben feloldunk 1 ek zselatint, és ezt hozzáöntjük a mézes sziruphoz, jól elkeverjük, majd langyosra hűtjük. (Célszerű olyan edényben csinálni a cukorszirupot, amit utána át tudunk helyezni egy másik, hideg vízzel teli tálba, így hamarabb kihűl! Nyúlós, masszaszerű dolognak kell lennie!)
A 2 tojásfehérjét félig habbá verjük, majd lassan kanalazgatva hozzáadjuk a cukros masszát. (A hab ilyenkor folyóssá válik, de kb 10 perc kitartó mixelés után kemény hab lesz belőle!)
A habot az ostyakorongokra nyomjuk.
A csokit egy kevés olajjal gőz fölött megolvasztjuk.
Kicsit hagyjuk szikkadni a csókokat, majd bevonjuk a csokival és hagyjuk, hogy megdermedjen rajta. (Rácsra pakolgattam őket és óvatosan csokit csurgattam rájuk, de láttam olyan receptet is, ahol csak simán az aljánál fogva belemártották a csokiba!)
Kb. 1 óra múlva fogyasztjuk, hűtőben tároljuk (ha marad)! 






 Takács Vivien Cassandra-tól kaptam a képet és receptet!

Raffaello

10dkg búzadara
10dkg kókuszreszelék + a forgatáshoz
2dl habtejszín
6dl tej
1 ek vaj
15dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
30-40 szem mogyoró (igazi gömbölyű)

A tejet a tejszínt a kókuszreszeléket a cukrokkal sűrűre főzzük! ( nekem nem akart sűrű lenni)
Vajon kicsit átforgatjuk a darát és hozzá adjuk a kókuszos masszához! Addig főzzük míg elválik az edényfalától!
Jól lehűtjük! Majd golyókat formálunk és mindegyik közepében 1-1 mogyorót elrejtünk és kókuszreszelékbe megforgatjuk!!! És már ehetjük is!






 Karamell szelet




Szabóné Vincze Katalin-tól kaptam a képet és receptet!

 Karamell szelet 

Tészta : 30 dkg liszt,10 dkg porcukor,1 sütőpor,5 dkg vaj,fél citrom héja,1 tojás,kevés tej 3 lapot sütünk belőle közepes tepsi hátán
Krém : 7 dl tej,2 karamell puding felfőzve és kihűtve,15 dkg margarin 20 dkg porcukorral habosra keverve ,majd a kettőt alaposan összekeverjük és a lapok közé töltjük.
Máz : 15 dkg margarin,20 dkg porcukor ,1 karamell puding,1 evőkanál tej gőz felett felfőzve






 Kókuszos csokis süti


  
Adrienn Tamás-tól kaptam a képet és receptet!


Kókuszos csokis süti:


7 tojásból vizes piskótát sütöttem.

Krém: 6 dl tejben 15 dkg kókuszreszeléket elkezdtem főzni. Közben 2 csomag tejszín ízű pudingport elkevertem 2 dl tejben cukorral csomómentesre. Hozzáadtam a kókuszos tejhez és megfőztem mint a pudingot.
25 dkg rámát jól kikevertem porcukorral és 1 cs. van.cukorral. Amikor a puding teljesen kihűlt, akkor a kettőt összekevertem. Cukrot ízlés szerint tettem bele. Ezzel megtöltöttem a piskótát, tetejére is kentem és kókuszreszelékkel meg csokireszelékkel gazdagon megszórtam. (még volt csokimikulás, azt törtem össze)







Keksztekercs főzött krémmel 

(saját kép)
Nagyon finom! 

Keksztekercs főzött krémmel
Hozzávalók:50dkg darált háztartási keksz,2-3 evőkanál kakaópor,rum,cukor ízlés szerint és annyi tej,hogy jól összeálljon a tészta
Töltelék:

4 ek. liszt
2 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dkg kókusz
+ 5 dkg kókusz a rudak tetejére

A tejet a liszttel és a vaníliás cukorral állandóan kevergetve főzzük sűrűre. A margarint a porcukorral habosra keverjük, szórjuk bele a kókuszreszeléket, majd a kihűlt krémmel vegyítsük el.

A két rudat megtöltjük ezzel a főzött krémmel, majd a konyharuha segítségével göngyöljük fel. Rászórjuk a kókuszreszeléket, s mielőtt felszeleteljük, tegyük hűtőbe.








Csíkos sütemény
 


 Sarolta Fehérváry-tól kaptam a receptet és képet

Csíkos sütemény

Hozzávalók:
Mákos laphoz:

5 ek. darált mák
5 ek. kr. cukor
5 ek. finomliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 tojás
1,5 dl tejföl

Diós laphoz: ugyanezek a hozzávalók, csak a mák helyett 5 ek. darált diót teszünk
Kakaós laphoz: ugyanezek a hozzávalók, csak a mák és dió helyett 2 ek. kakaóport teszünk.

Krém:
1 liter tej
8 ek búzadara

2 cs. van. cukor
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Tetejére: reszelt csokoládé

Elkészítés:
1. A mákos laphoz a hozzávalókat kikeverjük és sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on 8-10 perc alatt megsütjük. A diós és a kakaós tésztát is ugyanígy készítjük.
2.A krémhez a tejből és darából sűrű pépet főzünk, kihűtjük.
A vajat a cukrokkal kikeverjük és a péppel összekeverjük.
3. A lapokat megtöltjük, alulra a mákos, középre a kakaós és végül a diós lap kerüljön.
4. Tetejére csokit reszelünk








Sakktábla szelet. 


 Beáta Végh-től kaptam a képet és receptet

Sakktábla szelet.
Recept:
Sárga tészta:
3 tojás
16 dkg cukor
16 dkg puha vaj
16 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor

Barna tészta:
3 tojás
16 dkg cukor
16 dkg puha vaj
13 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 kávéskanál sütőpor.
A tésztákat kb 36*28-as tepsibe sütjük.170 fokon, 10 perc alatt kész.
A kihűlt tésztákat egymásra tesszük, széleit levágjuk, kettévágjuk.Egymásra tesszük a lapokat és egyenlő csíkokra vágjuk fel. 4. Egy tálcára sárga tésztacsíkot teszünk, megkenjük az egyik oldalát (a hosszabbik oldalát) sárgabaracklekvárral, ehhez illesztünk egy barna tésztacsíkot, ennek az oldalát is megkenjük lekvárral, ehhez illesztjük a sárga tésztát, lekvárral megkenjük az oldalát, ehhez jön egy barna tésztacsík. (4 csík van egymás mellé ragasztva lekvárral) A tetejüket megkenjük lekvárral és ugyanígy teszünk rá tésztacsíkokat, melyeknek az oldalát lekvárral ragasztjuk össze - csak eltérő színű tésztacsíkot teszünk egymásra: a sárga tésztára barnát teszünk, a barnára sárgát és így tovább... Majd a második sornak is megkenjük a tetejét lekvárral és szintén eltérő és váltakozó tésztacsíkokat ragasztunk össze lekvárral, majd ennek a sornak a tetejét is megkenjük a lekvárral és jön az utolsó sor (egy barna, sárga, barna, sárga).
Csokimázzal vonjuk be az oldalait is.







 Oroszkrém szelet
 


 Oroszkrém szelet (saját recept)

A piskótához (2db kel sütni nagy gáz tepsibe):3 tojásos
150 g cukor + 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor
A szokásos módon piskótát sütünk!
A krémhez:
2 cs. vaníliás puding
8 dl tej
5 ek cukor
fél dl rum
10 dkg mazsola
7 dl Hullala tejszín
Elkészítése:
Elkészítettem a tölteléket a következőképp: a mazsolát már jó előre beáztattam a rumba, majd hozzáadtam a tejhez és a cukorral, pudinggal összefőztem. Hagytam kihűlni, és hozzákevertem kb 4 dl keményre felvert tejszínt.Fele krémmel megtöltöttem a lapot majd a tetejére a másik felét díszíteni pedig tejszínhabbal és csokireszelékkel.






Habcsók


 Sarolta Fehérváry-tól kaptam a képet-receptet

Habcsók a maradék tojásfehérjéből
Gőz fölött vertem jó keményre és 1 toj.fehérjéhez kb.7 dkg cukrot számítottam








Csokikenyér 

Kaszalikné Simon Veronika-tól kaptam a képet és receptet!
Csokikenyér
1.) 4 tojás fehérjét 30 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
2.) 4 tojás sárgáját 10 dkg cukorral habosra keverjük, hozzákeverünk még 12 dkg rámát, 1 cs. vaníliás cukrot, 2 evőkanál barack lekvárt, kicsi rumot, 10 dkg durvára vágott diót
Ha kész belekeverünk 25 dkg lisztet,1 cs. sütőport, 2 dl tejet, (felváltva adagolva).
Végül hozzákeverjük az 1.) pontba lévő tojásfehérje habot.
1/3-ad tésztába 2 evőkanál kakaót és 1 evőkanál tejet keverünk.
2 őzgerinc sütőbe tesszük,először a fehér majd tetejére a kakaós tésztát.A sütőket előtte kizsírozzuk,kilisztezzük.
175 ° -on kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Csokimáz: 7 evőkanál k.cukor, 2 evőkanál kakaó, 8 dkg ráma, 4 evőkanál tej ezt felfőzzük,egy fél tábla ét csokit teszünk bele.Kicsit hűlni hagyjuk majd bevonjuk vele.









Szlovák mézes krémes 


Kaszalikné Simon Veronika-tól kaptam a képet és receptet!

Szlovák mézes krémes 
Az alap receptet írom le,de én a lapokat másfél adagból szoktam sütni,mert túl vékonynak találtam A krém az eredeti adag,így pont jó
Tészta:
30 dkg liszt
5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tojássárgája
1 evőkanál rum (elhagyható)
A krémhez:
1 l tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
3 tojássárgája
15 dkg cukor
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
A habhoz:
5 dl tejszín
1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 2 lapot sütünk belőle egy nagy gáztepsi hátulján.

A krémhez a pudingport a liszttel, a cukorral kikevert tojássárgákkal a tejben felfőzzük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ha kihűlt a főzött krém, hozzáadjuk a cukros margarinhoz, és jól összekeverjük.

Nálunk nagy kedvenc,nagyon finom

Az egyik lapra rásimítjuk a krémet, majd a kemény habbá vert tejszín következik. Rátesszük a másik lapot, és vagy porcukorral hintjük meg a tetejét. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.










Kekszes, gesztenyés


 Kovács Kálmánné Gyöngyi receptje!
Kekszes, gesztenyés
Hozzávalók: 20dkg k cukor, 5dkg margarin 2 kanál méz, 2 kanál kakaó, gőz felett összemelegíteni majd 2 tojást belekeverni. 40dkg liszt 2 kiskanál szódapor. 1 órát pihen gáz tepsin sütni. Krém: 1/2 liter tej 2 tejszín puding 3 kanál cukor összefőzni, 20dkg porcukor, 25dkg margarin. Töltelék: 1/2 kg összetördelt háztartási keksz 5 kanál barack lekvár 1 vaníliás cukor 3 kanál kakaó,4 dl hideg tej, 1 gesztenyemassza, teteje csokimáz.









Kókusz gomb

 Kovács Kálmánné Gyöngyi receptje!
Kókusz gomb
Hozzávalók: 40dkg liszt, fél sütőpor, 25dkg margarin, 4tojássárgája,7dkg porcukor.Lassú tűznél sütni a tojás habbal együtt(kb 15 perc) Hab: 4 tojás fehérje 28dkg k cukor gőz felett kemény habbá verni majd 7dkg kókuszt fakanállal belekeverni.( Volt 3 tojás fehérjém + -ba 48 deka cukorral 10dkg kókusz) ízlés szerint díszíteni. Nekem ebből az adagból 128drb lett. Mikor meg sül tálcára rakni én meggy lekvárt raktam bele hagyni kell, hogy a lekvár meg száradjon. Lehet dobozolni!!! (A lekvárt is a díszítő zsákba teszem és gyorsan belehet tölteni)









Hókocka 


 Marianna Nyögéri -től kaptam a képet és a receptet!
Hókocka

Hozzávalók
A tésztához
15 dkg kókuszreszelék
3 ek. liszt
20 dkg porcukor
7 db tojásfehérje
A krémhez
6 dl tej
6 ek. cukor
2 csg vaníliás cukor
másfél csg. vaníliás pudingpor
7 db tojássárgája
15 dkg Rama
A tetejére
2,5 dl tejszínhab
2-3 ek. kókuszreszelék
Elkészítés

20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a gázsütőt bemelegítjük. A tojásfehérjéket a cukorral keményre verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet és megsütjük. A tojássárgákat a cukorral és a többi hozzávalóikkal együtt, a Rama kivételével, sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük. A Ramát kihabosítjuk, a főzött krémmel összekeverjük és a kihűlt tésztára kenjük. A tejszínt keményre verjük, a krémre simítjuk és kókuszreszelékkel megszórjuk.









 KEKSZGOMBÓC



Szabóné Vincze Katalin-tól kaptam a képet és receptet!


 KEKSZGOMBÓC:


 50 dkg darált keksz,30 dkg finomra darált dió,20 dkg margarin 15 dkg porcukor fél citrom leve és reszelt héja,3 evő kanál barack lekvár,rum aroma izlés szerint,ha nem áll össze én a meggybefőtt levével lazítom hogy jól formázható legyen.Falatnyi gombócokat készítek a közepébe ízlés szerint valamit belerejtek( el is maradhat)Olvasztott csokiba mártogatom,díszítem és néhány órára a hűtőbe teszem.









Albert kekszes

Albert kekszes süti
(saját kép)
Hozzávalók: 25 dkg Rama, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1/2 dl fekete kávé, 1/2 l tej, 2 csomag csokipuding, 2 csomag nagy, vagy 4 kis csomag Albert keksz.

A pudingot, kakaót, cukrot szárazon összekeverjük. A Ráma-t felolvasztjuk a kávés tejben, majd hozzáadjuk a cukor, a kakaó és a puding keverékét. Besűrűsödésig főzzük. A kekszeket egyenként megkenve összeragasztjuk őket (mint a méteres süteménynél), majd a rudat kókusszal megszórt alufóliába csavarva a hűtőszekrénybe tesszük. Kb. fél nap múlva fogyasztható. Ferdén szeletelve tálaljuk.
 Linzer karika 
  Linzer karika (nagyon hamar puha)
(saját kép)
Hozzávalók

22 dkg Rama
2 tojás
2 cs vaníliás cukor
20 dkg cukor
1 cs sütőpor
40 dkg liszt
1 citrom reszelt héja és leve
ízlés szerint lekvár

Elkészítés

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, kinyújtjuk, és bármilyen formákra kiszaggatjuk. Megsütjük!!Kettőt-kettőt összeragasztunk lekvárral, és porcukrozzuk a tetejét. Kb 1 óra alatt megpuhul.









Kinyomós kekszek 

 Berki Veronika Harisnyás Pippi-től kaptam a képet és receptet!



Kinyomós kekszek virágok :

500 g finomra szitált liszt 250g cukor 250g margarin 1 csipet só 1 kis csésze tej kb 1 dl 3 tojás sárgája középen francia drazsé









Isler


 Sarolta Fehérváry-tól kaptam a képet és a receptet!

Isler
Hozzávalók:
Tészta:
48 dkg finom liszt
17 dkg porcukor
30 dkg margarin
8 dkg dió
2 tojássárga
1 citrom reszelt héja
pici őrölt fahéj
pici só
Töltelék: baracklekvár, ill. nutella
Csokimáz
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és minimum 1/2 órára a hűtőben pihentetjük. Enyhén lisztes felületen kinyújtjuk kb 4-5 mm vastagságúra, kb 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral, vagy szilikonlappal borított tepsiben 180°C-on 8-10 percig sütjük. Ha kihűlt baracklekvárral, vagy nutellával 2-2 összeragasztunk és csokimázba mártogatjuk.




 Oreo keksz


 Nagy Evelin-
től kaptam a képet és receptet!
 

Oreo keksz
A tésztához:
22,5 dkg liszt
10 dkg holland kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 db tojás
A krémhez:
7 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 evőkanál tejszín
1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília-kivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük.

A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, és addig keverjük, amíg simává, egyneművé válik. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és gyúrófejes robotgéppel 2-es, majd 3-as fokozaton bekeverjük, amíg összeáll sima tésztává.

Belisztezett deszkán 2-3 mm-esre kinyújtjuk, a tésztánkat 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk, amitől a keksz szép mintássá válik.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből, még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.

A krémet kivesszük a hűtőből, és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét, és addig nyomjuk össze, amíg a krém eléri a kekszek széleit. Pár percre - amíg a krém megszilárdul - hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is. 30 darab kekszre számíthatunk.










Non plus ultra

 Sarolta Fehérváry-tól kaptam a képet és a receptet!

Non plus ultra

Hozzávalók:
A tésztához:
200 gr liszt
180 gr vaj
2 tojássárga
50 gr cukor
késhegynyi sütőpor
1 cs van cukor
csipet só

Habhoz:
2 tojásfehérje
200 gr cukor
1 tk étkezési keményítő

Összeállításhoz:
baracklekvár
vagy nutella

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és fél órára a hűtőben pihentetjük.
2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a korongokat.
A tojások fehérjéből nem túl kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt és még pár percig tovább verjük.
Habzsákba töljtük és a korongok tetejére nyomjuk, vagy kiskanállal a tészta tetejére rakjuk.180°C-on 15 - 20 perc alatt készre sütjük. 2-2 darabot lekvárral vagy nutellával összeragasztunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése